Eticheta

FSC Mix

Ce este

Eticheta FSC Mix

FSC Mix este una dintre cele trei etichete FSC (FSC 100%, FSC Recycled si FSC Mix), si are insemnatatea ca lemnul folosit pentru fabricarea produsului este provenit din paduri certificate FSC, material reciclat sau din paduri controlate.

Lemnul sau fibra dintr-un produs FSC Mix este un amestec dintre urmatoarele:

  • Padure virgina/fibra dintr-o padure certificata FSC
  • Lemn/Fibra reciclata
  • Padure virgina/fibra provenita din surse controlate (Controlled Wood) daca produsul este realizat sub standardul “procentajului” si contine minim 70% lemn certificat sau fibra si material reciclat post consumator, iar in balanta trebuie sa existe lemn controlat si/sau material pre consumator valorificat.

In produsele de hartie, pot fi folosite materiale reciclate pre-consumator sau post consumator, ambele fiind o sursa valida FSC. Daca produsul este realizat sub standardul FSC “sistem de credit”, nu este nevoie de materiale post consumator, totusi, o proportie a produselor poate fi etichetata si promovata ca si certificata FSC.

FSC continua sa intareasca cerintele pentru lemnul certificat, ca si raspuns la evaluarile efectuate de catre conducerea Forest Stewardship Council. Aceste noi cerinte au fost implementate pentru a asigura inca o data consumatorii de managementul responsabil din spatele etichetei FSC Mix.

Standardul revizuit interzice materialul lemnos provenit din zone de padure intacte si doreste protectia si conservarea unor zone de astfel de paduri din Rusia, Scandinavia si America de Nord.

Companiile certificate FSC care nu respecta politicile FSC prezentante in standarde, sunt expuse la actiuni disciplinare din partea organismelor de certificare care efectueaza audituri periodice. Aceste actiuni disciplinare, in functie de gravitate, pot fi de la masuri de corectare sau la anularea imediata a certificarii.